Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative industrial din România

Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative industrial din România
Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative din punct de vedere industrial și singurele din România care nu se plasează pe ultima treaptă la nivelul Uniunii Europeane, cea cu grad modest-scăzut de inovare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Publicat: 06/11/2012, 16:47
Actualizat: 28/09/2018, 13:18

Regiunile București-Ilfov și Sud-Est sunt cele mai inovative din punct de vedere industrial și singurele din România care nu se plasează pe ultima treaptă la nivelul Uniunii Europeane, cea cu grad modest-scăzut de inovare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Raportul Regional Innovation Scoreboard 2012 clasifică regiunile din Europa în patru categorii de performanță.

Astfel, prima categorie, a liderilor în inovare, include 41 de regiuni, în timp ce 51 de regiuni fac parte din grupul țărilor care țin pasul cu liderii, 39 de regiuni sunt inovoatori moderați, iar 52 inovatori modești. Cele patru mari categorii de clasificare a regiunilor sunt împărțite fiecare în subcategoriile ridicat, mediu și scăzut.

„București-Ilfov, din categoria inovare moderată, este mult mai inovativă decât oricare altă regiune din România”, potrivit raportului.

București-Ilfov se situează în subcategoria medie a grupului de inovatori moderați, în timp ce Sud-Est se află în ultima categorie, inovare modestă, dar în subcategoria medie. Toate celelalte regiuni din România, Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud, Vest și Sud Vest Oltenia se află la cel mai scăzut nivel, în ultima subcategorie a grupului de inovatori modești.

Regiunile în care se află capitalele sunt de obicei lideri la nivel național în aproape toate țările europene, cu excepția unora din categoria liderilor, potrivit raportului.

Cele mai multe regiuni cu grad moderat și modest de inovare sunt în Europa de Est și Sud, se arată în raport. Cele mai multe regiuni din categoria de inovare moderată se află în Cehia, Italia, Portugalia și Spania, iar cele mai multe cu nivel modest în Bulgaria, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Spania.

În Bulgaria, toate regiunile fac parte din ultima categorie, a inovării modeste.

Comisia folosește mai mulți indicatori pentru a determina nivelul de inovare industrială dintr-o regiune, precum studiile universitare, cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale statului și companiilor, cheltuielile pentru inovare altele decât pentru cercetare-dezvoltare, inovarea internă a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), colaborarea între IMM-urile inovatoare, patentele înregistrate la nivel european, inovația tehnologică, inovația netehnologică (marketing sau organizare), nivelul de angajare în producția high tech și serviciile cu nivel înalt de specializare, precum și vânzarea de produse noi pentru piață și firme.

Regiunea București-Ilfov este lider la șase din cele 12 criterii., iar la colaborare între IMM-urile inovatoare împarte prima poziție cu regiunile Nord-Est și Centru. Regiunea Sud-Est este lider la 4 din criteriie folosite, respectiv cheltuielile pentru inovare altele decât pentru cercetare-dezvoltare, inovația tehnologică (produse și procese), inovația internă a IMM-urilor și vânzarea de produse noi pentru piață și firme. Regiunea Nord-Est se află pe prima poziție în România la inovație în privința marketingului și organizării.

Cele mai inovative regiuni din Europa se află în Suedia, Danemarca, Germania și Finlanda, potrivit raportului. În Germania, 12 din 16 regiuni fac parte din categoria liderilor.

Regiunea Nord-est este formată din județele Bacău, Botoșani, Iași,Neamț, Suceava și Vaslui; Sud-Est din Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea; Sud din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman; Sud-Vest din Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea; Vest din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș; Nord-Vest din Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj; regiunea Centru din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Se dau 750 DE LEI, timp de trei ani. Banii au început deja să intre...
CRBL a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a divorțat de marea sa...
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×